søndag 31. januar 2010

Franske makroner...je t'aime - og konkurranse

Noe av det beste med å være i Paris, er å kjøpe makaroner. Det er lett å bli hekta, dessverre. Når man begynner å nærme seg 40 (det er jo heldigvis ennå leeeenge til), må i hvertfall jeg leve etter prinsippet "a moment on the lips, a lifetime on the hips". Men det er ikke så lett når de bittesmå lekkerbiskene i de nydeligste fargene ligger hos Ladurée og byr seg fram. Forrige uke kjøpte jeg en eske med 20 stykker for å ha med meg hjem. Meningen var at de skulle vare en stund, bys frem til gjester. Ja, kanskje sågar ungene skulle få velge seg ut en favorittfarge og få ta del i mammas synder... Men det ene tok det andre, bringebær smakte bedre enn sitron, sjokolade like godt som fiol, jordbær og karamell var en sikker vinner. Jeg skulle jo bare ta én, toppen to. Og så var boksen tom. På mandag! Jeg kom hjem søndag...

Det finnes oppskrifter både på fransk og på norsk. Jeg må prøve å lage de selv. Kan jo ikke vente til september med å få smake disse herlighetene fylt med smørkrem(!) igjen, heller. Oppskriften under ser rimelig lett ut. Hvis noen har en som er bedre, mottas den med takk.
Makroner

100 g finmalte mandler uten skall
180 g siktet melis
80 g eggehvite
1 ss sukker
Ca. 30 dråper rød konditorfarge


Bland malte mandler med melis
Visp eggehvitene, og tilsett 1 ss sukker mens du visper fram til marengs
Ha i konditorfarge hvis du ønsker
Vend mandelblandingen inn i marengsen
Ha massen i en sprøytepose med rund tipp
Sprøyt på bakepapirkledde stekebrett store som 20-kroninger
La makronene hvile en time på brettene til de har stivnet. Slik unngår du at de sprekker
Stek midt i forvarmet ovn ved 175 °C i ca. 11 minutter
Avkjøl på platen


Smørkrem

30 g eggehvite
2 ts sukker
140 g sukker
3/4 dl vann
150 g romstemperert smør i små terninger

Visp eggehvitene, og tilsett 2 ts sukker mens maskinen går
Kok opp sukker og vann til alt sukkeret er oppløst
Hell avkjølt sukkerlake over eggehvitemassen mens du visper
Ha i litt smør av gangen når massen har blitt avkjølt
Det kan se ut som smørkremen skiller seg, men visp videre til den blir glatt og luftig
Legg to og to makroner sammen med en klatt smørkrem mellom

Oppbevares kjølig i luftett boks.


Neste uke gjelder det å følge med. Vi skal ha ny konkurranse med mulighet for å vinne en super premie, særlig for den som skal pusse opp...

Ha en deilig søndag og en ny strålende uke:-) Ida

4 kommentarer:

  1. Har aldri smakt disse men de såå veldig gode ut.....
    Gleder meg til konkuranse.
    klæm Linda

    SvarSlett
  2. Hej!!

    Å, så fin blogg du har!!! Självklart får du länka, Jag länkar gärna dig!

    KRAM
    Hanna

    SvarSlett
  3. Hadde en artig opplevelse på Laduree i London. En venninne & jeg tok en munfull med pistasj makron, vi ser på hverandre og utbryter:"Oh my good..."En ukjent dame ser på oss med det lureste smil og sier:"Yes I know..."Ja disse makronene kan måle seg med absolutt alt! Synes du var flink som hadde boksen helt til mandag.
    Klem Hege

    SvarSlett
  4. De så jaggu meg gode ut!!!!
    Klem

    SvarSlett